Přeskočit na hlavní obsah

SPRÁVA SILNIC STŘEDOČESKÉHO KRAJE DOSTALA POKUTU ZA DĚLENÍ ZAKÁZKY NA ÚDRŽBU DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ

Zadavateli Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje, příspěvkové organizaci, byla uložena pokuta ve výši 300 000 korun za porušení zákona o zadávání veřejných zakázek. Zadavatel chyboval v zakázkách na obnovu vodorovného dopravního značení. Rozhodnutí o pokutě pravomocně potvrdil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj.

Zadavatel se dopustil porušení zákona, když uzavřel dne 1. 2. 2017 na základě čtyř veřejných zakázek malého rozsahu smlouvy na obnovu vodorovného dopravního značení ve čtyřech oblastech Středočeského kraje. Podle rozhodnutí Úřadu zadavatel plnění nezadal jako podlimitní veřejnou zakázku, ale postupoval mimo zadávací řízení.

Ve všech čtyřech případech se jednalo o plnění, která byla zadávána v jedné časové souvislosti a která tvoří jeden funkční celek. Šetřené veřejné zakázky bylo sice možno zadat v rámci zcela samostatných řízeních, pro splnění zákonných požadavků však bylo zároveň potřeba sečíst předpokládanou hodnotu všech plnění, což zadavatel neučinil.

Při stanovení výše pokuty Úřad rozhodl, že se v předmětném případě jedná o přestupek s vyšší mírou závažnosti, jehož následkem bylo narušení řádné hospodářské soutěže. Polehčující okolností však bylo, že postup zadavatele nevedl k úplnému vyloučení soutěže, jelikož jednotlivých „poptávkových řízení“ se zúčastnilo vícero subjektů s různými nabídkami.

Zdroj:

Tiskové oddělení ÚOHS
20/007 – R0203/2019

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Víte co je Neplejtvák? Ne? A chcete to vědět?

Neplejtvák je ocenění pro pro veřejné instituce za výjimečné ukazatele své práce ve veřejných zakázkách. Zajímá Vás více? TADY si o tom můžete přečíst víc informací, pokud máte zájem.  Na základě dat zIndex udělujeme každý rok ocenění Neplejtváka v několika kategoriích a v letošním roce jsou to kategorie KRAJE - která byla předána již v průběhu září ve Zlínském kraji, VELKÁ MĚSTA a MALÁ MĚSTA, které se budou vyhlašovat a udělovat v průběhu října 2020. Pokud nechcete přijít o aktuální informace z udílení cen Neplejtváka, sledujte stránku www.neplejtvak.cz

Rozhovory OTIDEA

  Je to tady! Dlouho očekávaný projekt společnosti OTIDEA konečně spatřil světlo světa. Dali jsme hlavy dohromady a řekli jsme si, že by bylo dobré trošku rozvířit hladiny veřejných zakázek a trošku nakouknout pod hladinu. Vybrali jsme tedy pět osobností, že světa VZ, kteří podle nás mají co říci a vymysleli jsme na každého 5 otázek, které nás nejvíce zajímají. Takže takových 5 na pět, ale bez skrupulí, hezky na rovinu. Jako prvního jsme do našeho studia pozvali zástupce MMR - Ing. Stanislava Bogdaova, protože nás asi nejvíce zajímalo, jak je to vlastně s budoucností NEN a investic do něj. A když už byla řeč o elektronickém nástroji, rovnou jsme se zeptali co je to vlastně ta ROZZA, ať to vezmeme z jedné vody načisto :) Tento projekt jsme připravovali dlouho a proto jsme rádi, že ohlasy, které jsme zatím dostali, jsou tak pozitivní. Původně jsme Vás chtěli napínat o něco déle, ale řekli jsme si že není nač čekat a proto budeme rozhovor s další velkou osobností (prozatím neprozradím s k