Přeskočit na hlavní obsah

Proč nejsme propojeni s FEN?

  

Toto je v poslední době dosti častá otázka, se kterou se na nás obracíte a odpověď je naprosto jednoduchá – jsme zcela jiná organizace, se svým vlastním certifikovaným elektronickým nástrojem, který je poskytován široké škále zadavatelů a dodavatelů. 

 

Databáze FEN sice uvádí, že se jedná o „sloučení sil významných provozovatelů informačních systémů pro elektronizaci veřejných zakázek“ a „integraci toho nejlepšího ze současných elektronických nástrojů“. Pojďme si říci, že to zase není tak úplně pravda. 

 

Ve skutečnosti se jedná pouze o spolupráci dvou společností, a to QCM a Tender systems s.r.o., tudíž dvou provozovatelů několika elektronických nástrojů, kteří své databáze spojili do jedné. 

 

My nemusíme a ani nechceme být součástí takového sdílení dat a rádoby centralizace registrace, protože výsledek je v podstatě jen jeden – zmatení jsou nejen dodavatelé, ale i zadavatelé, kteří díky ne zcela konkrétním a někdy i zavádějícím informacím ze strany provozovatelů FEN vedou dodavatele k registraci do FEN, ačkoliv se jedná o zakázku uveřejněnou v elektronickém nástroji, který není součástí FEN. Dodavatelé jsou zmatení a po provedení a potvrzení registrace ve FEN najednou zjistí, že mají do půl hodiny podat nabídku, ale musí se ještě registrovat do toho správného elektronického nástroje. V tom nejhorším případě nakonec bohužel nestihnou termín pro podání nabídek.


 

Tak to bylo jen ve zkratce, proč nejsme a nikdy nebudeme součástí FEN. 

Pokud je tedy v zadávací dokumentaci uvedeno, že se nabídky podávají prostřednictvím systemu e-zakazky.cz, registrujte se přímo tam a ušetřete si zbytečnou práci s registrací tam, kde to není potřeba 



Komentáře

  1. Zveřejňování veřejných zakázek je zcela chaotický systém založený na existenci certifikovaných, částečně certifikovaných a necertifikovaných portálů. Někteří zadavatelé dokonce "zveřejňují" zakázky na svých webových stránkách, na webových stránkách poptávkových či realitních agentur a nikdo neví, co je správně. Pak je snadné vymáhat pokuty za chyby v řízení veřejných zakázek. Komu tento stav slouží?

    OdpovědětVymazat
  2. Plně souhlasíme, že v uveřejňování zakázek může být pro dodavatele zmatečné. Existuje spousta elektronických nástrojů a míst, kde se veřejné zakázky uveřejňují. Nejhorší situace je v rámci zadávání zakázek mimo režim zákona kdy není přesně specifikováno, jakým způsobem, kam a zda vůbec se zakázky mají uveřejnit a v takovém případě to může být opravdu velice zmatečné. Na druhou stranu zadávací řízení v režimu zákona tj. podlimitní a nadlimitní má striktně vymezené kroky a postupy, kterými se zadavatel musí řídit a je i jasně vymezeno uveřejňování těchto zakázek v certifikovaném elektronické nástroji a dalších místech stanovených zákonem.

    OdpovědětVymazat
  3. Na e-zakázce by bylo dobré pro registrované dodavatele zajistit možnost zadání zakázky do sledovaných a odeslání změn zadávací dokumentace zadavatelem těchto zakázek, každodenní přihlašování a hledání změn v příslušných zakázkách není uživatelsky moc přívětivé - byl by to krok k rozvoji nástroje. Děkuji a zdravím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      na této funkcionalitě aktuálně pracujeme s našimi IT a chystáme pro Vás i další nové funkcionality, které Vám ulehčí práci a orientaci v jednotlivých zakázkách. Moc Vám děkujeme za podnět a pokud by bylo ještě něco, co by podle Vás nemělo v nástroji chybět, určitě nám napište svůj nápad nejlépe na info@zadavatel.cz. Probereme to IT a pokud to bude jen trochu možné, pokusíme se funkcionalitu přidat.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Víte co je Neplejtvák? Ne? A chcete to vědět?

Neplejtvák je ocenění pro pro veřejné instituce za výjimečné ukazatele své práce ve veřejných zakázkách. Zajímá Vás více? TADY si o tom můžete přečíst víc informací, pokud máte zájem.  Na základě dat zIndex udělujeme každý rok ocenění Neplejtváka v několika kategoriích a v letošním roce jsou to kategorie KRAJE - která byla předána již v průběhu září ve Zlínském kraji, VELKÁ MĚSTA a MALÁ MĚSTA, které se budou vyhlašovat a udělovat v průběhu října 2020. Pokud nechcete přijít o aktuální informace z udílení cen Neplejtváka, sledujte stránku www.neplejtvak.cz

Rozhovory OTIDEA

  Je to tady! Dlouho očekávaný projekt společnosti OTIDEA konečně spatřil světlo světa. Dali jsme hlavy dohromady a řekli jsme si, že by bylo dobré trošku rozvířit hladiny veřejných zakázek a trošku nakouknout pod hladinu. Vybrali jsme tedy pět osobností, že světa VZ, kteří podle nás mají co říci a vymysleli jsme na každého 5 otázek, které nás nejvíce zajímají. Takže takových 5 na pět, ale bez skrupulí, hezky na rovinu. Jako prvního jsme do našeho studia pozvali zástupce MMR - Ing. Stanislava Bogdaova, protože nás asi nejvíce zajímalo, jak je to vlastně s budoucností NEN a investic do něj. A když už byla řeč o elektronickém nástroji, rovnou jsme se zeptali co je to vlastně ta ROZZA, ať to vezmeme z jedné vody načisto :) Tento projekt jsme připravovali dlouho a proto jsme rádi, že ohlasy, které jsme zatím dostali, jsou tak pozitivní. Původně jsme Vás chtěli napínat o něco déle, ale řekli jsme si že není nač čekat a proto budeme rozhovor s další velkou osobností (prozatím neprozradím s k